A table top is 9 dm 5 cm long 6 dm 5 cm broad. What will be the cost to polish it at the rate of 20 paise per square centimetre?
We have,
Length of the table top = 9 dm 5 cm = (9 x 10 + 5) cm = 95 cm [ Since 1 dm = 10 cm]
Breadth of the table top = 6 dm 5 cm = (6 x 10 + 5) cm = 65 cm
∴ Area of the table top = Length x Breadth = (95 cm x 65 cm) = 6175 cm^{2}
Rate of polishing per square centimetre = 20 paise = Rs. 0.20
Total cost = Rs. (6175 x 0.20) = Rs. 1235
A room is 9.68 m long and 6.2 m wide. Its floor is to be covered with rectangular tiles of size 22 cm by 10 cm. Find the total cost of the tiles at the rate of Rs 2.50 per tile.
We have,
Length of the floor of the room = 9.68 m
Breadth of the floor of the room = 6.2 m
Area of the floor = 9.68 m x 6.2 m = 60.016 m^{2}
Length of the tile = 22 cm
Breadth of the tile = 10 cm
Area of one tile = 22 cm x 10 cm = 220 cm^{2} = 0.022 m^{2} [Since 1 m^{2} = 10000 cm^{2}]
Thus,
Number of tiles =
Cost of one tile = Rs. 2.50
Total cost = Number of tiles x Cost of one tile
= Rs. (2728 x 2.50) = Rs. 6820
One side of a square field is 179 m. Find the cost of raising a lown on the field at the rate of Rs 1.50 per square metre.
We have,
Side of the square field = 179 m
Area of the field = (Side)^{2} = (179 m)^{2} = 32041 m^{2}
Rate of raising a lawn on the field per square metre = Rs. 1.50
Thus,
Total cost of raising a lawn on the field = Rs.(32041 x 1.50) = Rs. 48061.50
A rectangular field is measured 290 m by 210 m. How long will it take for a girl to go two times round the field, if she walks at the rate of 1.5 m/sec?
We have,
Length of the rectangular field = 290 m
Breadth of the rectangular field = 210 m
Perimeter of the rectangular field = 2(Length + Breadth)
= 2(290 + 210) = 1000 m
Distance covered by the girl = 2 x Perimeter of the rectangular field
= 2 x 1000 = 2000 m
The girl walks at the rate of 1.5 m/sec.
or,
Rate = 1.5 x 60 m/min = 90 m/min
Thus,
Required time to cover a distance of 2000 m =
Hence, the girl will take min to go two times around the field.
A corridor of a school is 8 m long and 6 m wide. It is to be covered with convas sheets. If the available canvas sheets have the size 2 m × 1 m, find the cost of canvas sheets required to cover the corridor at the rate of Rs 8 per sheet.
We have,
Length of the corridor = 8 m
Breadth of the corridor = 6 m
Area of the corridor of a school = Length x Breadth = (8 m x 6 m) = 48 m^{2}
Length of the canvas sheet = 2 m
Breadth of the canvas sheet = 1 m
Area of one canvas sheet = Length x Breadth = (2 m x 1 m) = 2 m^{2}
Thus,
Number of canvas sheets =
Cost of one canvas sheet = Rs. 8
∴ Total cost of the canvas sheets = Rs. (24 x 8) = Rs. 192
The length and breadth of a playground are 62 m 60 cm and 25 m 40 cm respectively. Find the cost of turfing it at Rs 2.50 per square metre. How long will a man take to go three times round the field, if he walks at the rate of 2 metres per second.
We have,
Length of a playground = 62 m 60 cm = 62.6 m [ Since 10 cm = 0.1 m]
Breadth of a playground = 25 m 40 cm = 25.4 m
Area of a playground = Length x Breadth= 62.6 m x 25.4 m = 1590.04 m^{2}
Rate of turfing = Rs. 2.50/m^{2}
∴ Total cost of turfing = Rs. (1590.04 x 2.50) = Rs. 3975.10
Again,
Perimeter of a rectangular field = 2(Length + Breadth)
= 2(62.6 + 25.4) = 176 m
Distance covered by the man in 3 rounds of a field = 3 x Perimeter of a rectangular field
= 3 x 176 m = 528 m
The man walks at the rate of 2 m/sec.
or,
Rate = 2 x 60 m/min = 120 m/min
Thus,
Required time to cover a distance of 528 m =
= 4 minutes 24 seconds [ since 0.1 minutes = 6 seconds]
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF

Use Coupon Code 